Danderdag 20 augustus
Kirckudbright - Ayr
181 Km

De vijfde dag al. Morgen mag ik Nathalie afhalen in Prestwyck. Er staat dus maar een korte trip op het programma. Gelukkig maar, want bij het ontwaken hoorde ik het al en op BBC wordt het bevestigd: dit wordt een regendag. Als ik klaar ben om te vertrekken lijkt het of er iemand met emmers water staat te gooien. De mensen die in auto's voorbij komen zie ik medelijden hebben.

Eerst wil ik naar Twynholm. In dit stadje is het David Coulthard-museum gevestigd. En zou de grootste collectie privéspullen van deze ex Formule 1 renner te zien zijn. Jammer genoeg ben ik ruim een half uur te vroeg daar en zie ik het niet zitten in deze regen te wachten. Verder gereden dus. Langzaamaan houdt het regenen op. Grote plassen liggen er op de baan. Deze ene is groot genoeg om te stoppen en een foto te maken. Een voorbijganger stelt voor dat hij er eentje van mij neemt.

Al vlug rijd ik in het Galloway Forest Park rond. Alweer een gebied waar het ene panorama het andere overtreft. De laaghangende wolken maken wat ik te zien krijg nog maar eens dubbel indrukwekkend. Dat diezelfde wolken regelmatig voor een douche zorgen is jammer, maar ik begin me al als een echte Schot te gedragen en me er niets meer van aan te trekken.

Bijkomend gevolg van al die regen is dat de rivieren goed gevuld zijn en er spectaculaire stroomversnellingen te zien zijn.

Wanneer ik een wegwijzer naar "Bruce's Stone" zie staan wordt mijn nieuwsgierigheid gewekt. En ik heb tijd. Dus wordt er voor een afwijking van de route gekozen. De weg leidt langzaam naar boven. Ik kom zwaar bepakte wandelaars tegen. Op het einde van de weg is een kleine parkeerplaats. Van daaruit is het maar een paar meters naar Bruce's Stone. Deze steen is geplaatst als herinnering aan de eerste overwinning van "Robert the Bruce" op het Engelse leger. Bruce heeft in dit dal met 300 mensen een leger van 1500 mannen een flinke slag bezorgd. Hier begon zijn reputatie die hem naar de Troon van Schotland zou brengen. Alles staat mooi in de steen gegraveerd en op netjes geïllustreerde panelen uitgebeeld. Maar het is vooral het zicht over het dal dat me boeit. Wat is het hier toch mooi...

Wanneer ik bij de kust kom zie ik in de nevel het eiland Arran liggen. Ons doel morgen.

Het is nog vroeg als ik in Ayr aankom. Met behulp van de Informatiedienst vind ik een kamer in een schitterend huis niet ver van het stadscentrum. Alweer een 2-persoonskamer waar ik gebruik van kan maken voor 30 £.

Het doet me deugd eens wat vroeger van de moto te kunnen stappen. De laatste vijf dagen heb ik zo'n 33 uren in het zadel doorgebracht en bijna 2000 km afgelegd over kleine baantjes.

Ik profiteer van de gelegenheid om een wandeling in de stad te maken. Een kerk die ingericht is als Pub wil ik wel eens zien en ik stap er binnen voor een pint Ale. Lang geleden dat ik nog eens naar de kerk ging denk ik bij mezelf. Het is er behoorlijk druk met al die 'gelovigen'.

 

Wanner ik later verder op verkenning ga loop ik verloren in de stad. Het ergste is dat ik niet eens meer weet in welke straat ik logeer en dus ook de weg niet kan vragen.. Enige oplossing is dezelfde weg in omgekeerde richting volgen. Het werd dus een fikse wandeling.

Dag 16

Routes (Garmin)

Op zoek naar nog meer motor-reisverhalen ?
Verslag van onze reis naar Noorwegen en meer vindt u hier.
Kijk ook eens op Eddy's site.

Gastenboek